За Кристиана, Коледна роза, тоест за Черния Кукуряк – рецепти на Св. Хилдегарда от Бинген (1098г. – 1179г.)

Hildegardis Abbatissa, Physica, 1, Caput XXVIII. DE CRISTIANA [Helleborus niger.]

/превод от латински Г. П./

1. Черният кукуряк съдържа в себе си както огнена горещина, така и студ. Човек, в който се наддигат най-лошите и смъртоносни течности и сякаш кипят в отделните му органи – именно това състояние, което се нарича freischlich (freislichaz), нека винаги да взема черен кукуряк и ще се почувства много по-добре.

2. Който има пареща треска в стомаха, може да сложи черен кукуряк във вино, да загрее виното и да го пие така горещо и така ще се излекува.

Който има квартанова треска (бел прев. – при малария – инфекции с P. vivax и P. ovale и треска през три дни за P. Malariae) нека яде черен кукуряк при самото й настъпване и ще се почувства много по-добре.

***

БЕЛЕЖКИ

Растението е отровно и силно токсично!

***

Още по темата:
Helleborus niger се нарича коледна роза, заради старата легенда, че е покълнала в снега от сълзите на младо момиче във Витлеем, което нямало какво да подари за Рождество. Цъфти около 6 януари (Рождество по стар стил) и ако не разцъфти по това време, се приема за лошо знамение. През Средновековието хората са го засаждали около домовете си, за да изгонят злите духове. С билката се благославят животните и се отблъсква силата на вещиците. Но и вещиците използват билката в магиите си като хвърлят прах от черен кукуряк около себе си, за да станат невидими. Прах от корена се шмърка против кихане. Келтите са мазали със сок от корена върховете на стрелите си като силна отрова.
Helleborus niger се използва за лечение на множество заболявания, най-вече на лудост. Наричана е в древността Меламподион, защо Херакъл бил излекуван от лудост от тази билка, а така също и чисто лудите дъщери на цар Пройтос. И двамата пили мляко от кози, които са яли билката. Лекар на дъщерите на Пройт е Мелампус, свещеник на Аполон (Херодот IX, 34).

Хорас твърди, че растението лекува лудост и алчност. При Плавт има цитат (Menaechmi 950), където лекарят казва: Ще пиеш черен кукуряк в продължение на 20 дни. А пациентът отговаря: Но аз не съм луд. „Той се нуждае от Helleborus“ е поговорка в Рим, с която се посочва някой, който е луд. Древните лекари са го предписвали при меланхолия, мании, психическа слабост и глупост.

Смята се, че Александър Велики е починал от отравяне с лекарство, базирано на Helleborus niger. Твърди се, че гърците, в първата свещена война 595-585 г. пр. Н. Е. Отровили са водата на град Кира с черен кукуряк. Конрад от Магдебург съветва да се яде чесън и да се пие вино, преди да се приеме черен кукуряк, за да се направи отровата безобидна.

Черният кукуряк действа срещу шум в ушите, меланхолия, делириум, епилепсия, а също така прави мъжете по-красиви.

Други имена: Brandwurzel, Огнен корен, Франген зеле, Корен на хрилете, Сърбящо цвете (Австрийски), Snowbleamal (Австрийски), Снежна роза, Черен морозник, Коледна роза, Зимна роза.

%d блогъра харесват това: