Реторика – преводи и статии от Г. Петков

Авторът на този блог отправя молба към читателите – в случай, че намерят за полезен някой от споделените тук авторски или преведени от автора текстове по реторика – да го използват както им е угодно, но не за ползите на катедра Реторика в СУ, чието съществуване е срам за академичната култура.
 

ПРЕВОДИ ПО РЕТОРИКА

Образователни реферативни текстове:

В помощ на студентите по Реторика Реторическите видове и родове в традицията: Цицерон – Квинтилиaн с елементи на пояснения

Публикации:

  1. Реториката в системата на науките в: Реторика и комуникации (електронно списание), 2/2011 http://rhetoric.bg
  2. „Аrs dictaminis”, в: Реторика и комуникации (електронно списание), 1/2011 
  3. “Виртуална реторика и теория на преговорите”, в:  Комуникации във виртуалната среда, съств. Мавродиева, И., УИ “Св. Климент Охридски”, С., 2010, 31-42.
  4. „От диалектика към реторика (Цицерон в перспективата на средновековните трансформации на реториката)”, в: Годишник на проекта на СУ “Докторантско училище”, УИ „Св. Климент Охридски”, С., 2010.
  5. „Нeобходимо вероятно, всеобщо контингентно или за същността на ентимемата”, в: Езикът на битието (сборник в памет на проф. Стефан Васев), БАН, С., 2010. http://vasev.org/enb/gpetkov/
  6. Разделението на философията и развитието на реториката като част от логиката.  В: сп. Философски алтернативи, (издание на Института за философски изследвания към БАН), 1/2008, 162-175.
  7.  „Реторика и логика. Случаят Тома от Аквино”, в: Архив за средновековна философия и култура, св. 14, Изок-Запад, С., 2008, 154-171.
  8. „Етикет за ненеобходимото (правилото като действие)”, в: сп. Бизнес Секретар, 10 (56), бр. 1/2008.
  9. “За разликата между реторика и диалектика” – (доклад за конференцията около проф. Йордан Ведър. Непубликуван.)
  10. Илюстрациите на реториката като илюстрации за реториката – в: Реторика и комуникации (електронно списание), 20/2015.

Дисертация – „Мястото на реториката сред науките. Тома от Аквино и рецепцията на Аристотеловата реторика в средновековна Западна Европа”

Автореферат на дисертацията

retorika
Реторика

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: