Imago Verbi

2016/07/13 § Вашият коментар


RIBA Exhibition Poster High Res

В топлата привечер на тази юлска неделя, поднесен с чаша студено розе и безалкохолно мохито, ние сме подготвили за вас един коктейл от модерна наука и поезия, съвременна литература и барокова музика, сантиментални рисунки и социално видео, наречен „Imago verbi” (Образ на думите)

Проф. д.ф.н. Иванка Мавродиева (Софийски университет) ще представи значението на оратора като личност. Човекът, който презентира – Който презентира себе си.

Стояна Стоева и Георги Петков ще направят един поетически перформанс, който ще срещне и противопостави поезията и биографиите на няколко знакови поети на любовния символизъм: Пол Верлен, Артур Рембо, Е. Е. Къмингс, Пол Целан, Марина Цветаева, Оскар Уайлд и ще се пита – в срещането или разминаването между копнеж и действителност – кое е фикция: мечтите или живота?

Следва кратко представяне от И. Мавродиева на романа (под печат) на Г. Петков „Ръката на Мария“, а последния ще бъде призован да обясни, показвайки изложбата от илюстрации към книгата, защо смята, че „всеки може да рисува“.

В паузите между отделните представяния ще звучи барокова музика, за да даде път на отмората и насладата в една свободна дискусия.

Думите са отражение на света в душата. Думите са изразяването на душата в света. Всеки може да рисува, да пише, да звучи. Всеки може да… само аз, само ти. Imago verbi.”

Събитието е с времетраене час и половина. Начало 24 юли, неделя, 19ч.

Социалната чайна на Варна.

Представяне на участниците:

ivankaПроф. д.ф.н. Иванка Мавродиева

е преподавател в Софийския университет по реторика, бизнес комуникация, връзки с обществеността и академично писане. Автор е на книги, които представят систематизирана научна информация в нови сфери и в традиционни области, преоткрити през погледа на преподавателя, учения и изследователя: „Парламентарното красноречие в България в XVIII, XIX и XX ОНС” (2001), „Интервю за работа” (2002), „Как да презентираме успешно?” (2007), „Виртуална реторика: от блоговете до социалните мрежи” (2010), „Академично писане” (2005); „Академична комуникация” (2010) – в съавторство с Йовка Тишева, „Политическата реторика в България: от митингите до  Web 2.0 (1989-2012)“ (2012), „Реторика и пъблик рилейшънс“  (2013).

Съставител е на два сборника и една христоматия с ораторски речи: „Съвременни реторически практики” (2010), „Образци на съвременното красноречие” (2010),  „Комуникации във виртуална среда” (2010).

Член на  Executive board of the Rhetoric Society of Europe – RSE. http://eusorhet.eu/

Главен редактор на електронното научно списание „Реторика и комукации“ http://rhetoric.bg/, което се издава от септември 2011 г.

11188311_850771674991124_1827094462848512398_nд-р Георги Петков

Завършил е философия (PhD, СУ), работи като дизайнер, занимава се с писане. Основно на проза, понякога на поезия: сатирична, сантиментално-сериозна или сатирично-еротическа. Изкушен е от писането на кино анализи и театрална критика в стилистиката на субективния реализъм и от различни „други“ на съвременността жанрове. Предстои да излезе първият му роман „Ръката на Мария“. Често рисува лисици.

StoyanaStoevaСтояна Стоева

е завършила философия (СУ). Консултант и преводач с над 10 години опит в неправителствения сектор, консултирането и развитие на проекти и услугите в сферата на маркетинга и изследванията. От 2013 г. е част от доброволческа група Розови очила и отговаря за финансирането и фондонабирането в организацията.

През 2014 г. от Мая Донева и Стояна Стоева създават във Варна „Социалната чайна на Варна“. Проект, замислен като алтернативно социално пространство, където младите хора с ограничен достъп до пазара на труда да получат своята първа работа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Imago Verbi at Ut ver dat florem ~ личен блог на Георги Петков.

meta

%d bloggers like this: