Lux ex tenebrae

Този слог многократно е ставал девиз на ордени в Шотландия и Англия през XVII-ти и XVIII-ти век.

Буквалният му превод гласи: „светлина от сянката”  или „светлина из-от сянката” – за да бъде експлицитно указано движението на преход и метаморфоза.

Явна е в първоначалното вглеждане репрезентативната препратка към самия акт на посвещаване. Посвещаваният бива извеждан от тъмнината в светлината, като актът на инициация е именно „lux ex tenebrae” – даване на светлина. Извеждането на светлината из-от мрака архетипно се възприема като ново раждане и като начало и присъства в основанията на всички религии. Култът към раждащото се слънце при древните египтяни и при маите, креационисткият акт в християнството (Бог е светлината из-от мрака, която светлина мракът не я обгръща), личността на Буда (който чрез четирите благородни истини и осемкратния път спасява душите от обвързаността им с Майа).

Извеждането на светлината из-от мрака репрезентира същевременно и смъртта – като раждане в истината и раждане в истинния живот. Умира „старият” човек, за да се роди новият или за да се завърне душата в своята истинна родина – една метафора, която има непроследими интерполации и се появява като досежна идеите за метапсихозата, но не е чужда и на християнството, а и на много от езическите религии чрез идеите за Рай, Валхала, Вечните ловни полета, т.н.

Идеята за „lux ex tenebrae” получава в историята една изключително популярна метафора, разказана от сочения за един от Великите посветени – Платон. В прочутия мит за сенките и пещерата Платон описва света на сетивно-телесното като сенчеста пещера, в която душите (т.е. човеците) са приковани от безкрайната променливост на материята като с вериги за пещера. Те споделят своите смрачени изображения и живеят стъмнен отражателен живот в-истината-за-мрака. Ако някой от тях можеше да бъде освободен и да види истинското слънце и истинското съществуващо, а не само отражението му по стените на пещерата – казва Платон – и този същият се опита да разкаже при завръщането си за каквото е видял, то хората не само не биха му повярвали, но дори, ако постоянства в твърденията си, биха го и убили. Ето защо търсенето на светлината, разждането й из-от тъмнината е акт на индивидуално възхождане, а не на колективно споделяне, тъй като човешките слова и дела не са в състояние да се задържат, нито дори устойчиво да пребивават в чистата светлина на действително съществуващото.

Разказът разбира се е богато метафоричен и съдържа по-скоро предупреждение към онзи, който се опита да бъде проповедник на истините, които не е възможно да бъдат осъществени като земен проект.

Платон именно заостря вниманието ни към една съществена особеност на собствената ни природа, а именно: на човек не е дадено да пребивава постоянно в чистата светлина на действителността. Той може да е в най-добрия случай несляп за нея или да е буден за светлината. Човекът не е светлина, а е светлина из-от-мрака. Мракът – т.е. смъртта, болестите и нещастията, отраженията и привидностите, неизвървимият път на търсенето на съвършенства и животът в сенчестата пещера са естественото обиталище за човека. Те са неговото същностно място и една средновековна етимология насочва към натуралната връзка между „homo” (човек) и „humus” (пръст). Намирането на светлината в мрака не описва повторното раждане на крайната и смъртна по естеството си човешка природа (като слънце във всички митологии са описвани не човешките същества, а боговете), а особено състояние на будност за един кратковременен дар. Хайдегер го нарича автентично съществуване и призовава към неговото намиране. Автентичното съществуване разкрива като светлина из-от мрака основните човешки чувства: любов, страх, приятелство, личен проект и ги противопоставя на неавтентичното прикриване на себе си, репрезентирано от конформизма. Като крайното човешко същество, което е битие-и-време, но и битие за известно време, човекът е „светлина из-от мрака” (lux ex tenebrae) или „нощ из от мрака” (nox a nocendo).

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: